Palnik do creme brulee – czy musisz go mieć?
Czy to możliwe byś zachwycał swoich gości wyjątkowym smakiem creme brulee, ale dodatkowo zapewniał im też niecodzienne widowisko w swoim lokalu gastronomicznym? Jak najbardziej tak! Na szczęście palnik do creme brulee nie ogranicza swojego działania tylko do jednej potrawy i do jednej funkcji. Możesz zatem z jego pomocą zarówno przygotowywać to słynne danie, ale też podpalać niektóre z serwowanych potraw.
Creme brulee to kremowy deser. Nie będziemy się spierać, czy pochodzi on z Francji, Hiszpanii czy Anglii. Wszystkie te kraje przypisują sobie jego autorstwo, jednak to Francuzi pierwsi wspomnieli o przepisie na ten deser w jednej ze swoich książek kucharskich. W ramach specjalnego procesu jego wierzch pokrywany jest kruchą skorupką z karmelizowanego cukru.
Creme brulee możesz podać na ciepło, w temperaturze pokojowej lub schłodzony. Możesz doprawić go wanilią, czekoladą, owocami, likierem i innymi dodatkami. Danie należy upiec a później posypać cukrem. Właśnie wtedy do akcji wkracza palnik cukierniczy, a raczej kucharz wyposażony w ten sprzęt. Cukier jest karmelizowany… i gotowe!
Opalarki kuchenne – podstawowe informacje
Tak jak i w przypadku zakupu innych sprzętów tak też tu warto wiedzieć, czym charakteryzuje się opalarka kuchenna. Typowe dostępne na rynku modele wyposażone są w standardowy zawór do napełniania za pomocą gazu do zapalniczek. Pozwala to w prosty sposób uzupełniać paliwo w opalarce.
Nie ma więc potrzeby szukania specjalistycznych sklepów gastronomicznych lub kupowania dedykowanych pojemników do napełniania. Oznacza to też, że urządzenie można wielokrotnie napełniać. Standardowa temperatura płomienia wynosi mniej więcej 1300 stopni Celsjusza. Pozwala to na przygotowanie nie tylko kremu, od którego sprzęt wziął swoją nazwę, ale też wielu innych deserów.
Niektóre z modeli mają możliwość regulacji płomienia palnika. Kucharz może dzięki temu indywidualnie dopasować jego działanie do swoich preferencji. W innych przypadkach w standardzie jest blokada bezpieczeństwa.
Daje ona możliwość zabezpieczyć palnik do kremu brulee przed zapaleniem lub utrzymać stały płomień podczas wykonywania zadań wymagających więcej czasu. Równie potrzebnym ułatwieniem jest podstawa, na której sprzęt może bezpiecznie stać – zarówno wtedy kiedy z niego nie korzystamy, jak też w niektórych momentach pracy.
Jaki palnik do creme brulee?
Jeśli zastanawiasz się palnik cukierniczy gdzie kupić to wszystko zależy od tego, czy chcesz wyposażyć swój lokal gastronomiczny w model dobrej jakości, czy też potrzebujesz sprzętu do okazjonalnego użytkowania w domu. Jednak nawet do użytku w domu można kupić profesjonalne urządzenie, ponieważ różnice w cenach nie są aż tak duże. Często pierwsze nasze kroki mogą prowadzić do popularnych serwisów aukcyjnych. Nie zawsze jednak jest to dobra droga.
Z jednej strony może się okazać że sprzęt będzie musiał do nas dotrzeć z zagranicy, co może zająć dużo czasu. Z drugiej – nigdy nie masz pewności czy kupione w ten sposób przedmioty pochodzą od renomowanych producentów. A jeśli nawet widnieje na nich logo znanej marki – to czy są oryginalne. Dlatego warto skorzystać z oferty sklepów internetowych, za którymi stoją firmy z długą tradycją i których renomę faktycznie możesz sprawdzić w internecie.
Dlatego jeśli pytasz: palnik do creme brulee gdzie kupić, to polecamy Ci przede wszystkim sklepy specjalistyczne. Jednym ze sklepów z większą ofertą jest GastroNet24.pl i możesz tu liczyć nie tylko na sprzedaż towaru, ale również późniejszą obsługę w przypadku jakichkolwiek wątpliwości co do zamówienia.
Palniki cukiernicze – wszechstronne zastosowanie do ciast i deserów
Chociaż nazwa sprzętu jasno wskazuje na creme brulee, to palnik cukierniczy zastosowanie może mieć też inne. Niekoniecznie musi być ono związane wyłącznie z tym popularnym deserem. Jeden z bardziej popularnych przykładów może stanowić chociażby tak zwane flambirowanie.
Polega ono na pokropieniu lub polaniu dania alkoholem, a następnie jego podpaleniu. Potrawę taką nazywa się płonącym półmiskiem i można podawać w ten sposób nie tylko desery, ale też dania mięsne, owoce i owoce morza.
Wróćmy jednak jeszcze do cukiernictwa by wyjaśnić, w jaki sposób palnik do ciast i deserów może pomóc Ci stworzyć jeszcze lepszą wersję słodkich wypieków. Sprzęt ten jest tak przydatny podczas przygotowywania deserów, ponieważ wysoka temperatura karmelizuje cukier, nadając mu delikatnie palony posmak.
Płonące słodkości mogą być też ciekawym widowiskiem dla gości zgromadzonych na imprezie. Warto jednak pamiętać, by do skrapiania korzystać z trunków o zawartości alkoholu od 40 do 60% i by podpalać je tuż przed pokazywaniem widowiska gościom.
Mamy nadzieję że wiesz już, czy specjalistyczny palnik wykorzystywany w cukiernictwie jest Ci potrzebny. Z pewnością warto się w niego zaopatrzyć jeśli serwujesz to słynne podpalane, kremowe danie. Podobnie będzie też zresztą w przypadku flambirowania innych deserów i potraw. Warto wtedy wybrać model dobrej jakości – znanej marki i od sprawdzonego dystrybutora.
Jeśli nie masz jeszcze pewności, przed zakupem możesz też zasięgnąć rady w dziale obsługi klienta sklepu internetowego. W GastroNet24.pl z przyjemnością odpowiemy na Twoje pytania dotyczące nie tylko palników, ale i innego sprzętu gastronomicznego.