Blog Gastronet24
jaki grill gazowy

Jaki grill gazowy wybrać?

Z tego artykułu dowiesz się, jaki grill gazowy wybrać do swojej restauracji oraz w jaki sposób go użytkować. Kiedy nadchodzi lato, mamy coraz większą chęć na pyszne grillowane potrawy. Niekoniecznie muszą to nawet być kiełbaski czy karkówka. W ten sposób można przygotować też wiele innych produktów żywnościowych.

Pragniemy, by przyrządzane dania były zarówno smaczne, jak też zdrowe. Czy da się połączyć jedno z drugim? Wielu uważa, że to niemożliwe, jednak my jesteśmy innego zdania. Przekonaj się o tym z lektury naszego artykułu.

Sprawdź prezentowane przez nas produkty i wybierz jeden dla Ciebie. Proponowany w artykule ranking grilli gazowych stworzyliśmy korzystając z naszych bestsellerów. Zapraszamy do zapoznania się z informacjami na temat tej kategorii sprzętów dla profesjonalnej gastronomii.

Grill gazowy – jak działa?

Chyba wszyscy wiemy, w jaki sposób działają sprzęty ogrzewane węglem drzewnym lub brykietem. Potrzebny jest materiał palny i możliwość uzyskania żaru pod rusztem. Jeśli chcesz wiedzieć grill gazowy jak działa, to idea w tym przypadku jest identyczna, modele te różnią się jednak zastosowanym paliwem. Można też powiedzieć, że istnieje tu również pewne podobieństwo do kuchni gazowych.

Urządzenie może być zasilane gazem z butli lub zostać podłączone do sieci gazowej. W pierwszym z przypadków produkt taki łatwo jest przetransportować w praktycznie dowolne miejsce, może on zatem z powodzeniem służyć również na “oddalonej od cywilizacji” imprezie plenerowej.

grill gazowy jak działa

Na jaki model warto postawić?

Być może zadajesz sobie już pytanie o to, jaki grill gazowy wybrać do swojej firmy. Spośród oferowanych przez nas produktów wybraliśmy trzy modele lubiane przez naszych klientów. Wszystkie opisywane urządzenia zasilane są gazem. Pierwszy z nich to wolnostojący Roast-Master Maxi od marki Hendi. Dzięki wyposażeniu w nóżki możesz postawić go w praktycznie dowolnym miejscu, nie wymaga on bowiem ani oddzielnego blatu, ani podstawy. Konstrukcję oraz osłonę palnika wykonano ze stali nierdzewnej 18/0, zaś ruszt ze stali chromowanej.

Palnik wyposażono w solidną osłonę co sprawia, że znacznie zmniejsza się prawdopodobieństwo jego uszkodzenia. Roast-Master Maxi przeznaczony jest do stosowania na zewnątrz, dlatego idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach plenerowych. Korzysta z gazów propan i butan – zużycie wynosi 0,430 m3/h. Urządzenie wyposażono w termoparę oraz elektroniczny zapłon, zaś przewód gazowy z reduktorem dołączany jest do zestawu.

Kolejny w naszym zestawieniu jest FTHR – 60 G od Red Fox. Powierzchnię płyty grillowej wykonano ze specjalnej, trudnościeralnej stali. Zespawano ją z rantem, co zapewnia szczelność, higienę oraz wysoki komfort pracy. Inżynierowie tworzący to rozwiązanie zadbali też o idealną grubość płyty – pozwala ona doskonale rozprowadzać oraz utrzymywać temperaturę na jej powierzchni. Sprzęt wykonany został z materiałów nierdzewnych.

Grill gazowy na co zwrócić uwagę – model wyposażono w zapalanie piezzo oraz szufladę na tłuszcz, dzięki którym praca i późniejsze czyszczenie przebiega znacznie sprawniej. Ważną funkcją jest podział płyty na dwie oddzielnie sterowane strefy grzewcze. To jednak nie wszystko, ponieważ każda z nich posiada inną powierzchnię – jedna połowa jest gładka, druga zaś ryflowana.

jaki grill gazowy wybrać

Ostatnim produktem w zestawieniu jest płyta FTLT-912 GS pochodząca z fabryki firmy RM Gastro. Tu również powierzchnię wykonano ze specjalnej trudnościeralnej stali. Jest to tzw. wykończenie SUPERCHROM, które ma wytrzymałość znacznie większą niż standardowe powłoki chromowane i stanowi nieprzywieralną powierzchnię. Jej specjalnie dobrana grubość gwarantuje Ci idealne rozprowadzenie i utrzymywanie temperatury na powierzchni roboczej.

Urządzenie wykonane jest z nierdzewnych materiałów. Wyposażono je w trzy oddzielne, gładkie płyty grzewcze – każdą z osobnym sterowaniem. Tu również warto zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje – piezzo zapalanie oraz szufladę na tłuszcz, które pozwalają znacznie zwiększyć komfort i higienę pracy. Produkt daje możliwość ustawienia na podstawach – szafkowej albo otwartej. Urządzenie pozwala też zmniejszyć zużycie energii. Dzieje się tak dzięki zmniejszonej emisji ciepła, zapewnianej przez powłokę SUPERCHROM.

Jak grillować na grillu gazowym? Nasz poradnik!

Nie każdy wie jak prawidłowo grillować na grillu gazowym, jednak nie jest to takie trudne jak się z początku wydaje. Urządzenie to daje nam trzy możliwości przyrządzania potraw:

  • pośrednią (żeberka i większe kawałki mięsa, cały drób, ryba, warzywa w folii)
  • bezpośrednią (cienkie kawałki mięs, kotlety, szaszłyki, burgery i steki, owoce oraz warzywa)
  • pół na pół, czyli 50/50

Metoda bezpośrednia jest stosowana w przypadku potraw o dość krótkim czasie przyrządzania, nie dłużej niż 25 minut. Metody pośredniej użyjesz z kolei, gdy danie trzeba przygotowywać nieco dłużej, wymaga ona jednak zastosowania pokrywy. Grill gazowy jak używać go do stosowania metody pół na pół? Jeśli chcesz połączyć opcję pośrednią i bezpośrednią, możesz eksperymentować ze zmianą techniki w trakcie grillowania. Pozwoli Ci to łączyć to, co jest najlepsze w obu tych metodach.

Jak wyczyścić grilla na gaz?

Urządzenie zasilane gazem ma pod tym względem znaczącą przewagę nad sprzętami na węgiel czy brykiet. Podczas spalania gazu nie powstaje dym, sadza nie osiada zatem na częściach grilla. Niestety jednak nie sprawia to, że czyszczenia można w ogóle uniknąć.

A zatem jak czyścić grill gazowy, by cały proces przebiegał skutecznie i nie był zbyt uciążliwy? Po pierwsze, warto robić to regularnie, czyli po każdym korzystaniu ze sprzętu. Pozwala to na bieżąco usuwać nadmiar tłuszczu i pozostałości jedzenia. Dzięki temu nie gromadzą się one na powierzchniach i ich usuwanie jest znacznie prostsze.

Co jednak zrobić, gdy tłuszcz i przypalona żywność gromadziła się już przez dłuższy czas? Zacznij od wypalenia z wykorzystaniem wysokiej temperatury. Ustaw maksymalną wartość i daj grillowi pracować przez przynajmniej 20 minut. Jeśli istnieje możliwość zamknięcia pokrywy, znacznie pomoże to w całym procesie.

Po zakończeniu pracy daj sprzętowi ostygnąć i opróżnij oraz umyj szufladę na tłuszcz. Zwęglone pozostałości będziesz następnie musiał usunąć za pomocą odpowiedniej szczotki ze stalowym włosiem. To pracochłonny proces, warto jednak przeprowadzać go regularnie by ograniczyć ilość spożywanych przez Ciebie i Twoich klientów spalonych fragmentów jedzenia.

grill gazowy na co zwrócić uwagę

Czy jedzenie z grilla gazowego jest zdrowe?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie czy jedzenie z grilla gazowego jest zdrowe warto przypomnieć sobie działanie sprzętu zasilanego węglem drzewnym albo brykietem. Chyba wszyscy grillujący wiedzą, jak wygląda przygotowywanie jedzenia w ten sposób. Wszechobecny dym i przypalone jedzenie to chyba najczęstsze skojarzenia.

Czy grillowanie zawsze musi wyglądać w ten sposób? Odpowiedź brzmi: Nie! Tradycyjne sprzęty emitują znaczne ilości rakotwórczych substancji – część z nich nawet przed tym, gdy na ruszcie ułożysz karkówkę lub kiełbasę. Ilość tych chemikaliów rośnie z kilku do kilkunastu, gdy jedzenie znajdzie się nad żarem. Model zasilany gazem nie sprawia tego problemu – nie emituje praktycznie żadnych substancji i to nie tylko przed, ale również podczas przygotowywania potraw.

Jak to się dzieje, że różnica pomiędzy modelami węglowymi a gazowymi jest tak duża? Jednym z ważnych czynników jest to, że tłuszcz z mięsa nie kapie bezpośrednio na rozgrzany węgiel lub brykiet. To właśnie wtedy powstaje bowiem znaczna ilość toksycznych substancji, które szkodzą użytkownikom tradycyjnych sprzętów. A jak to się ma w przypadku spalania gazu? W tym przypadku w trakcie spalania wydziela się jedynie ciepło, dwutlenek węgla i para wodna.

Wspomnieliśmy też o przypalaniu się potraw… nad żarem istnieje niewielka możliwość regulacji temperatury. Zazwyczaj polega ona głównie na przeniesieniu rusztu na niższy lub wyższy poziom, przez co jedzenie znajduje się bliżej albo dalej od źródła ciepła. Sami jednak wiemy, że nie zawsze zdaje to egzamin i często musimy raczyć się przypaloną karkówką. Model gazowy rozwiązuje ten problem. Temperaturę można szybko wyregulować, dzięki czemu w razie potrzeby kucharz może zareagować szybko i sprawnie.

Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Cię do przejścia na zdrową wersję grillowania. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o opisywanych urządzeniach, zadzwoń pod numer 691 600 642. Konsultanci naszego sklepu internetowego z chęcią odpowiedzą na Twoje pytania i wyjaśnią ewentualne wątpliwości. Zapraszamy do kontaktu!