Pakowanie próżniowe żywności – czy warto?
Chcesz mieć możliwość przechowywania żywności od kilku tygodni do nawet trzech lat? Doskonale! Właśnie do tego celu przyda Ci się hermetyczne pakowanie jedzenia. Żeby jednak lepiej zarządzać czasem przydatności do spożycia poszczególnych produktów potrzebujesz odrobiny wiedzy i odpowiedniego narzędzia.
Jeśli chcesz lepiej gospodarować czasem swoim i swoich pracowników. Jeśli chcesz oszczędzać pieniądze. Jeśli chcesz, by w Twoim lokalu gastronomicznym panował większy porządek… to najprawdopodobniej już od jakiegoś czasu zastanawiasz się, jaka zgrzewarka próżniowa najlepiej sprawdzi się w warunkach Twojej firmy.
Trafiłeś w dobre miejsce! Dowiesz się tu kiedy warto korzystać z pakowarek oraz jakie są ich plusy i minusy. Poznasz produkty żywnościowe, które nadają się do hermetycznego zamknięcia – oraz jak długo można przechowywać ich poszczególne grupy.
Opowiemy Ci też nieco o urządzeniach, dzięki którym opisywany proces może zostać zrealizowany. Zapraszamy Cię do lektury dzięki której dowiesz się jak długo można przechowywać produkty pakowane próżniowo oraz wielu innych ciekawych szczegółów!
Zgrzewarka próżniowa czy warto z niej korzystać?
Odpowiedź na powyższe pytanie może nie od razu być oczywista. Przed rozważeniem zakupu urządzenia warto po prostu sprawdzić, czy łatwiej byłoby Ci przygotowywać większe porcje jedzenia, a później zapakować je w hermetyczny sposób i wykorzystać później. Możesz też spojrzeć na tę kwestię z drugiej strony – być może często zostaje Ci jedzenie, z którym nie masz co zrobić.
W normalnych warunkach się ono zmarnuje i będziesz musiał je zutylizować. Poniesiesz więc koszt zarówno zakupu półproduktów, ugotowania potraw, a później wywozu śmieci. Posiadając zgrzewarkę będziesz mógł w łatwy sposób zakonserwować żywność na później i uniknąć jej zepsucia.
Pakowanie próżniowe wady i zalety
Na przekór temu by ukrywać wady opisywanych technologii i produktów, my od nich zaczniemy. Jakie zatem są wady próżniowego pakowania żywności? Jeśli nie traktujesz pakowarki jako inwestycji, jako minus możesz widzieć koszt zakupu sprzętu.
Podobnie będzie w przypadku kosztów kupowania worków przystosowanych do tego urządzenia. Jeśli jednak posiadasz odpowiedni plan wykorzystania tej maszyny gastronomicznej – wiesz dobrze, jakie zyski osiągniesz dzięki jej stosowaniu. Wtedy te “wady” okażą się być po prostu bieżącymi kosztami prowadzenia działalności gospodarczej.
Jakie zatem będą zalety hermetycznego pakowania? Po pierwsze: bardzo duże wydłużenie czasu przydatności jedzenia do spożycia. Niektóre z produktów mogą być po takim zapakowaniu przechowywane dwa, a nawet trzy lata.
Bez tej metody nie byłoby to możliwe. Jeśli zatem łatwiej jest Ci przygotować za jednym razem znacznie więcej porcji niż jesteś w stanie na bieżąco sprzedać – pakowarka jest urządzeniem, które bardzo ułatwi Ci życie.
Być może martwisz się, że metoda pakowania będzie miała wpływ na późniejsze właściwości jedzenia. Może zmieni się zapach, smak albo zmniejszy się ilość witamin czy mikroelementów… Na szczęście nic takiego nie będzie miało miejsca!
Jest to bowiem bezpieczny proces, który pozwala z jednej strony przygotowywać większe porcje do późniejszego wykorzystania, z drugiej zaś nie wyrzucać żywności, która w innym przypadku by się zmarnowała.
Co można pakować próżniowo?
Pakowarki są w stanie zamknąć w szczelnym foliowym opakowaniu praktycznie każdy rodzaj żywności, ale nie tylko. Niektóre z modeli mają możliwość pakowania także produktów technicznych, co znacznie rozszerza ich funkcjonalność. Urządzenie to daje Ci możliwość hermetycznego zamknięcia worka z owocami, warzywami, makaronami, rybami, mięsem i jego przetworami oraz serami.
Niektóre z maszyn pozwalają też pakować próżniowo zupy czy produkty sypkie. Ciekawą opcję stanowi też możliwość przechowania w ten sposób kaw, herbat, a nawet pieczywa.
Jak długo można przechowywać żywność pakowaną próżniowo
Nie ma jednego idealnego wzoru na to, jak długo można przechowywać żywność w pojemnikach próżniowych. Dużo zależy tu od tego, z jakim jedzeniem mamy do czynienia. W większości przypadków metoda ta zwiększa czterokrotnie trwałość serów, szynek, zup, owoców i warzyw. Świeże mięso i ryby mogą być przechowywane prawie trzy razy dłużej.
A może potrzebujesz konkretnych przykładów? Suche wędliny które zapakowano próżniowo mogą leżeć w lodówce 1,5 miesiąca. Ryby i małe kawałki mięsa przetrwają w zamrażalniku prawie rok, a większe porcje mięs od 2 do 3 lat. Jeśli zatem zastanawiałeś się nad pytaniem: Pakowanie próżniowe jak długo można przechowywać? – to w przypadku szybko psujących się produktów wydłużysz przydatność jedzenia do spożycia przynajmniej trzy razy, zaś górną granicą trwałości są trzy lata.
Dobra zgrzewarka próżniowa – jaką kupić?
Wiesz już jak długo można przechowywać wędliny pakowane hermetycznie. Warto więc byś zapoznał się również z informacjami o konkretnych modelach sprzętów. Gdy zadasz sobie pytanie: zgrzewarka próżniowa jaką wybrać? – możesz zdecydować się na jeden z dwóch podstawowych rodzajów maszyn. Jedną z nich będą urządzenia listwowe, drugą zaś komorowe.
Jako wykorzystywany raz na jakiś czas sprzęt pomocniczy doskonale sprawdzą się niewielkie modele, które ważą nawet mniej niż 2 kilogramy. Cechują się prostą budową, pozwalając jednak często na dopasowanie swojej pracy do Twoich wymagań np. dzięki dwóm czasom zgrzewania worków.
Możliwość korzystania w nich z worków w rolce ułatwia nie tylko ich przechowywanie, ale też pracę z maszynką. Bezpieczeństwo pracowników zapewnia listwa zgrzewająca umieszczona na unoszonej pokrywie. Znacznie zmniejsza się dzięki temu ryzyko poparzenia przez pracowników.
Bardziej złożone modele listwowe wyposażone są w cyfrowe wyświetlacze, dzięki którym można na bieżąco monitorować ich pracę. Ich obudowy cechuje solidniejsza konstrukcja ze stali nierdzewnej. Maksymalne szerokości zgrzewu są co prawda podobne jak w tańszych modelach, jednak dostępną masz większą ilość funkcji.
Oferowane przez producentów tryby zgrzewania pozwalają Ci na pracę automatyczną, pulsacyjną, marynowanie oraz na pracę z dodatkowymi akcesoriami. Szczególnie dwie ostatnie funkcje powinny Cię zainteresować, pozwalając na znacznie większe możliwości w porównaniu z podstawowymi pakowarkami.
Gdy jednak zastanawiasz się nad czymś większym i myślisz: zgrzewarka próżniowa do żywności jaką kupić, pomogą Ci pakowarki komorowe. Są to znacznie większe i cięższe, a dzięki temu stabilniejsze modele. Pozwalają na solidne zapakowanie nie tylko jedzenia, ale też innych przedmiotów.
Pracują praktycznie automatycznie, pozwalają Ci jednak ustawić taki parametr jak czas tworzenia zgrzewu. Co za tym idzie możesz wykonać mniej lub bardziej trwałe zamknięcie worka z żywnością. Sprzęty wyposażono w cyfrowe wyświetlacze do kontroli procesu pakowania. By na bieżąco sprawdzać co dzieje się w komorze można też korzystać z przezroczystej, wypukłej pokrywy.
Jak działa zgrzewarka próżniowa
Urządzenie do pakowania próżniowego działa w ten sposób, że jedzenie umieszczane jest w specjalnym worku, z którego odsysane jest całe powietrze. W ten sposób w środku tworzy się próżnia, dzięki czemu żywność nie ulega zepsuciu. Nie ma po prostu korzystnych warunków do rozwoju mikroorganizmów, których działanie skraca przydatność jedzenia do spożycia.
Brak kontaktu z otoczeniem sprawia, że suche produkty nie łapią wilgoci, a mokre się nie wysuszają. Jak już wspomnieliśmy, specjalna pompa pakowarki próżniowej odpompowuje powietrze z worka. Żeby jednak całość była szczelna, powstałe w ten sposób opakowanie jest zamykane za pomocą listwy zgrzewającej.