Blog Gastronet24
najlepiej spożyć przed końcem

Data ważności żywności – jak poprawnie ją czytać i interpretować?

Data ważności oznaczenia

Kiedy kupujesz produkt żywnościowy, zazwyczaj wcześniej sprawdzasz jego datę przydatności do spożycia. Datę tę zapewne traktujesz pewnie jako ostatni dzień, w którym produkt nadaje się jeszcze do jedzenia. Okazuje się jednak, że system znakowania żywności nie jest aż tak prosty, istnieją bowiem dwie możliwości. Każdy z tych przypadków po upłynięciu daty z opakowania należy potraktować inaczej.

Różnica między terminami “najlepiej spożyć przed” i “należy spożyć do”

Najlepiej spożyć przed

Czym jest pierwszy rodzaj oznaczeń? Najłatwiej można to ująć w ten sposób, że „najlepiej spożyć przed końcem” pozwala nam zrozumieć, do kiedy produkt zachowuje najwyższą jakość. Czy można go spożywać po tym terminie? Oczywiście!

Później producent nie odpowiada jednak za pełnię właściwości danego produktu. Jedzenie takie nie jest zatem szkodliwe dla naszego zdrowia, nie zatrujemy się nim. Jest całkowicie bezpieczne, natomiast może się nieco zmienić na przykład jego smak. W grupie tej znaleźć można kawy i herbaty, ryż, makarony i kasze, dużą ilość produktów mrożonych, puszkowanych oraz olejów.

Taka data ważności oznacza, że po jej upływie żywność nadal jest zdatna do spożycia, ale jest już po prostu mniej smaczna. Oczywiście nie oznacza to też, że jedzenie takie będzie wieczne – w większości przypadków w rok, maksymalnie dwa po upływie terminu warto jednak pozbyć się takich produktów, jeśli ich nie zjedliśmy.

data ważności jak odczytać

Należy spożyć do

Przejdźmy do drugiego z oznaczeń. Wiemy już, co oznacza „najlepiej spożyć do” – a co w przypadku kiedy coś „należy spożyć” w danym terminie? Znajdziemy go na produktach o dość krótkim terminie przydatności. Jeśli data podana na opakowaniu stała się już przeszłością – jedzenie takie należy koniecznie wyrzucić.

Jego konsumpcja może się bowiem skończyć zatruciem lub chorobą. Oznaczenie to odnosi się do wszystkich rodzajów mniej trwałej żywności. Zaliczyć tu można jajka, nabiał (z wykluczeniem żółtego sera), mięsa, ryby – czyli wszystko to, o czym intuicyjnie wiemy, że psuje się dość szybko. Szybkie namnażanie się bakterii sprawia, że nawet w następnym dniu po upłynięciu terminu takie jedzenie należy już zutylizować.

To samo tyczy się informacji o tym, jak długo przechowywać produkty po ich otwarciu. Wiele z nich nie jest zużywanych za jednym razem. Raz otwarty nabiał czy mięso można przechowywać w lodówce tylko tak długo, jak wskazuje to producent.

Mrożenie mięsa a data ważności

W tym przypadku warto przed zamrożeniem wykonać kilka wstępnych czynności. Mięso najpierw należy dokładnie umyć. Następnie dzieli się je na mniejsze kawałki. Dzięki takiemu zabiegowi nie musimy później wyjmować i rozmrażać całej dużej porcji. Wiele zależy tu też od temperatury – im niższa, tym dłużej będą mogły być przechowywane produkty mięsne.

Odwrotnie będzie z kolei w przypadku zawartości tłuszczu w mięsie – im tłustsze, tym krótszy może być czas jego mrożenia. Najkrócej można w ten sposób przechowywać mięso mielone – będą to zaledwie dwa miesiące. Dłuzej jest w przypadku drobiu, jeszcze dłuższy termin ma wieprzowina, zaś najdłuższy cielęcina i wołowina, które zamrozisz nawet na ponad pół roku.

termin przydatności do spożycia

Sposoby na przedłużenie terminu ważności żywności

Gospodarstwa domowe oraz branża gastronomiczna od zawsze musiały sobie radzić z tym, że termin przydatności jedzenia kiedyś musi się skończyć. W miarę upływu czasu opracowano jednak szereg metod i technologii, które pozwoliły wydłużyć ten okres.

Wspomnieć możemy tu kilka opcji. Obróbka termiczna, chłodzenie i mrożenie, zachowanie odpowiednich warunków sanitarnych, stosowanie naczyń z bezpiecznych materiałów, pakowanie próżniowe… – to tylko kilka z tych, które pozwalają przedłużyć termin przydatności do spożycia.

Warto również wprowadzić odpowiedni system oznakowania jedzenia. Elementem takiego systemu powinny być naklejki Food Safety. Dzięki nim data przydatności do spożycia zawsze będzie łatwa do odczytania. Twoi pracownicy doskonale wiedzą, kiedy przygotowali danie i kiedy kończy się jego ważność. Wystarczy, że wprowadzą odpowiednie informacje na etykiecie. Dzięki takiemu prostemu zabiegowi nic się nie zmarnuje, a Ty nie poniesiesz kosztów wyrzucania żywności.

Jakich pojemników użyć?

Jeśli jednak preferujesz korzystać z odpowiednich pojemników GastroNorm, warto byś zapoznał się z naszą ofertą w tym zakresie. Polecamy szczególnie te o rozmiarach 1/3, 1/2, oraz 1/1 GN. Opakowania te zostały stworzone specjalnie na potrzeby przechowywania produktów spożywczych. Można je szczelnie zamknąć, dzięki czemu nie wydostanie się z nich przechowywana lub transportowana żywność.

Dzięki wykonaniu z przezroczystego polipropylenu wiesz doskonale, co znajduje się w środku. Materiał ten nie wchłania zapachu ani smaku jedzenia, nie zawiera również toksycznego bisfenolu A. Produkt taki jest łatwy zarówno w magazynowaniu (można je piętrować), jak też użytkowaniu (możliwość mycia w zmywarce). Rozpiętość temperatur, w których może pracować również jest imponująca.

Wynosi bowiem od -40 do 80 stopni Celsjusza. Pojemniki te posiadają również specjalną, wtopioną w ich powierzchnię etykietę. Pozwala ona bez trudu monitorować proces przechowywania żywności.

data przydatności do spożycia

Żeby łatwo notować na etykietach lub pojemnikach, warto zaopatrzyć się też w odpowiednie flamastry. W ofercie GastroNet24.pl znajdziesz specjalne modele, przeznaczone na potrzeby branży HoReCa. Są one łatwo zmywalne, więc po opróżnieniu pojemnika z jedzenia można bez trudu usunąć informację o tym, jaki był jego termin ważności.

Większość potrzebnego Ci sprzętu miałeś z pewnością w swoim lokalu gastronomicznym już wcześniej. Mowa tu oczywiście o urządzeniach chłodniczych i mroźniczych, piecu, zmywarce czy pakowarce. Warto wybrać też dodatkowe akcesoria, dzięki którym proces przechowywania przygotowanej żywności stanie się dużo łatwiejszy. Pojemniki, etykiety i markery HoReCa pozwolą Ci jeszcze lepiej zarządzać kuchnią Twojej restauracji.