Jaki termos kupić? Rodzaje termosów gastronomicznych
Mówiąc w powszechnym pojęciu termosy to sprzęty, dzięki którym możemy raczyć się gorącą kawą lub herbatą podczas zimowych wyjazdów w plener, ale czy aby na pewno spełniają tylko tę funkcję? Są różne termosy i wiele z nich sprawdza się nie tylko podczas transportu napojów, z powodzeniem służą do transportu posiłków stałych lub płynnych w postaci zupy.
Zapraszamy do lektury, dzięki której poznasz lepiej tę kategorię akcesoriów gastronomicznych i upewnisz się, czy upatrzony przez ciebie termos do żywności jest najlepszym możliwym wyborem.
Termosy cechują się pojemnością od zaledwie 0,3 do nawet 40 litrów. Można by zapytać: skąd aż tak duża rozpiętość jeśli chodzi o ilość płynów. Odpowiadamy: wiele zależy tu od zastosowania. Najmniejsze sprzęty mogą pomieścić nieco większą objętość niż zawartość typowej szklanki. Pozwala to zabrać ze sobą w drogę właśnie taką ilość ciepłej herbaty lub kawy. Będzie to zatem idealny model na potrzeby krótkiej wycieczki jednej osoby.
Większy będzie już na przykład termos na zupę. Będzie miał również nieco inną budowę, ponieważ jego mycie z półpłynnego jedzenia jest nieco trudniejsze niż czyszczenie naczynia po kawie czy herbacie. Termosy gastronomiczne do zupy cechują się się dużo szerszym otworem i pokrywą, dzięki temu można dotrzeć gąbką do mycia w każdy zakamarek ich wnętrza, nie pozostawiając w środku żadnych zabrudzeń.
W przypadku transportu większej ilości żywności zwłaszcza stałej nie sprawdzi się jednak żaden z właśnie opisanych modeli. Wszystkie z nich będą zbyt małe do takiego zastosowania, znaczna część nadaje się jedynie do przechowywania i transportowania napojów. Na szczęście na rynku wyposażenia gastronomii znajduje się też taki rodzaj termosów, który spełni te trudne wymagania. Jest to termos duży obiadowy tzw pojemnik termoziolacyjny.
Przystosowano go specjalnie do transportu większych ilości potraw stałych, może pomieścić – w zależności od modelu – 10, 20 a nawet więcej litrów. Jego budowa zapewnia łatwy dostęp do wnętrza, dzięki czemu bez trudu wybierzesz z niego odpowiednie danie. Dobrze izolowane ścianki sprawiają, że jedzenie jest w nim równie ciepłe nawet po upływie 6 godzin.
Co więcej produkty te dają możliwość niezwykle solidnego zamknięcia oraz łatwego przewozu poprzez umieszczanie jednego na drugim. Należy pamiętać, że termosy te nie są przystosowane do bezpośredniego kontaktu z żywnością i dlatego trzeba najpierw zapakować produkty w stalowe pojemniki GN wyposażone w pokrywę z uszczelką silikonową a te dopiero do termosu.
Najlepsze termosy na kawę
Kawa od dawna już stanowi element naszej kultury. Wielu z nas korzysta z niej, by w pełni rozbudzić się rano, a później podtrzymać stan jasności umysłu. Co jednak, jeżeli na wiele godzin wybieramy się w miejsce, w którym nie będzie dostępu do żadnego ekspresu? Oczywiste wydaje się wtedy odwiedzenie pobliskiej kawiarni, czasami jednak również ta opcja nie wchodzi w grę… z pomocą przyjść może nam wtedy odpowiedni termos do kawy.
Jest to prosty sprzęt gastronomiczny, który nie tylko pozwoli utrzymać temperaturę napoju, ale także zabrać nawet parę litrów tego gorącego płynu w dowolne miejsce. Są to akcesoria tak popularne, że wielu wytwórców sprzętu gastronomicznego produkuje termos na kawę w najróżniejszych kolorach. Wymienić tu można między innymi srebrny, czerwony, granatowy, czarny i kilka innych.
Bardzo ciekawym alternatywnym sposobem nalewania płynów w przypadku większych modeli jest wyposażanie ich w dodatkowy kran. Jeśli posiadasz produkt o niewielkiej pojemności, praktycznie każdy jego użytkownik może chwycić go za rączkę i nalać sobie gorącej kawy do filiżanki.
Co jednak, jeżeli sprzęt ma pojemność 5 czy 10 litrów, a może nawet jeszcze większą? W takim przypadku mało kto byłby skłonny przechylać go, żeby nalać sobie kubek gorącego napoju. Termos z kranikiem rozwiązuje ten problem. Praktycznie nie istnieje już niebezpieczeństwo, że ktoś może wylać na siebie jego zawartość w postaci gorącego płynu.
Produkty takie idealnie sprawdzają się na większych imprezach, podczas których dobrze jest zapewnić kawę dla dużej ilości gości. Inną niezwykle ciekawą opcją podawania kawy bądź herbaty jest termos z pompką. Pozwala ona w łatwy sposób odmierzać odpowiednie ilości nalewanych płynów.
Termosy w ladzie bufetu – na jakie warto postawić?
Jeśli chodzi o urządzenia bufetowe, warto zwrócić uwagę na modele umieszczane w ladzie bufetu lub bezpośrednio na nim. Termos na jedzenie tej klasy działa podobnie jak inne sprzęty z kategorii termosów – chodzi o utrzymanie temperatury posiłku lub napoju.
W tym przypadku dodatkowo masz jednak możliwość podtrzymania jej dzięki zasilaniu urządzenia z sieci elektrycznej. Będzie to zatem termos, który długo trzyma ciepło – znacznie dłużej niż jego tradycyjne turystyczne odpowiedniki. Maszyna gastronomiczna może być umieszczana w ladzie lub na niej, dzięki czemu zarówno Ty jak i Twoi goście będziecie mieli do niej łatwy dostęp.
W zależności od Twoich potrzeb możesz wybrać model o maksymalnej pojemności 20, a nawet 40 litrów. Urządzenie takie daje Ci możliwość łatwego sprawdzenia stanu zawartości, a dzięki dwóm ściankom jeszcze lepiej utrzymuje temperaturę we wnętrzu.
Ranking termosów – sprawdź polecane modele
Nie byłoby cię tutaj, gdybyś nie zastanawiał się jaki sprzęt najlepiej sprawdzi się w twoim przypadku. Wiesz bowiem, że przed zakupem warto zapoznać się z informacjami na temat kupowanych produktów. Właśnie dlatego na potrzeby tego artykułu powstała lista kilku najlepszych według nas modeli. Poniższy termos obiadowy ranking zawiera kilka produktów, na które należałoby przy wyborze zwrócić szczególną uwagę.
Nawet jeśli nie będziesz zainteresowany dokładnie tymi modelami może się okazać, że w twoim przypadku idealnie sprawdzi się bliźniaczy produkt o nieco większej lub mniejszej pojemności. W razie jakichkolwiek problemów z wyborem najlepszej opcji możemy też posłużyć ci naszą wiedzą na temat tych sprzętów. A zatem… przejdźmy do naszego podsumowania!
- Stalgast 051104, o pojemności 10 litrów
- Stalgast 052154 z kranem, o pojemności 15 litrów
- Pojemnik termoizolacyjny Hendi 707968 GN 1/1, o pojemności 46 litrów
- Hendi 445877 z pompką, o pojemności 3 litrów
- Ładowany od frontu Hendi 707692 z zasilaniem elektrycznym na pojemniki GN 1/1 i GN 1/2
Każdy z tych sprzętów posiada swoją unikalną charakterystykę, dzięki czemu idealnie sprawdzi się w swoim segmencie rynku. Pierwszy z nich, Stalgast 051104 idealnie nadaje się do transportu żywności. Wyposażono go w szczelne zamknięcie oraz niezwykle trwałą stalową obudowę. Producent pomyślał o takich usprawnieniach jak podstawa z elastycznego tworzywa, zabezpieczającą podłogę i uniemożliwiającą ślizganie się po niej, wentyl eliminujący podciśnienie czy też ergonomiczne uchwyty. Podwójne ścianki i pokrywa pozwalają na jeszcze dłuższe utrzymanie temperatury potraw.
Stalgast 052154 jest modelem podobnym do poprzednika z tą różnicą, że wyposażono go w praktyczny kran, dzięki czemu możliwe jest nalewanie z niego płynów. Ma też nieco większą od poprzednika pojemność.
Hendi 707968 zaś doskonale nadaje się nie tylko do transportu ciepłych, ale też zimnych potraw. Wykonano go z pianki polipropylenowej, dzięki czemu jego przenoszenie nie wymaga tyle siły, co transport pojemników stalowych.
Z kolei Hendi 445877 to niewielki sprzęt o pojemności zaledwie 3 litrów. Idealnie sprawdzi się do transportu kawy i innych ciepłych napojów, a pompka pozwoli na łatwiejsze dozowanie płynów.
Model Hendi 707692 wyposażono w zasilanie elektryczne. Daje to możliwość ustawienia temperatury ogrzewania komory. Jej wskazanie widoczne jest na dużym i czytelnym wyświetlaczu LED. We wnętrzu można utrzymywać nie tylko wysoką, ale też niską temperaturę. Produkt ten wyposażono w specjalne prowadnice, co pozwala na bezpieczne umieszczenie w nim pojemników GN.