Likwidacja gastronomii. Wyprzedaż lokalu gastronomicznego jako szansa na atrakcyjne zakupy?
Czy to dobry pomysł, by zaopatrywać się w urządzenia i akcesoria gastronomiczne na wyprzedaży po likwidacji gastronomii?
W niektórych przypadkach to świetny wybór, podczas gdy w innych takie zakupy mogą się stać początkiem większych problemów.
Kiedy decydować się na zakupy, a kiedy zrezygnować? Na te wątpliwości odpowiada nasz artykuł. Jeśli interesują Cię zakupy sprzętu po likwidacji gastronomii, opisujemy dokładnie wyprzedaż lokalu gastronomicznego, jej potencjalne zalety oraz jak ustrzec się przed jej wadami. Zapraszamy do lektury!
Wyprzedaż lokalu gastronomicznego – co to oznacza dla klientów
Wyprzedaż wyposażenia lokalu gastronomicznego to doskonała okazja dla osób chcących zaoszczędzić i wyposażyć swoją kuchnię lub bar. Na co możesz liczyć? Najbardziej oczywistą korzyścią jest możliwość zakupu wysokiej jakości sprzętu gastronomicznego w znacznie niższych cenach niż w regularnej sprzedaży. Wyprzedaże często obejmują duże rabaty, co pozwala zaoszczędzić nawet kilkadziesiąt procent.
Lokale gastronomiczne posiadają zazwyczaj różnorodne wyposażenie, od dużych urządzeń kuchennych, takich jak piece czy frytkownice, po mniejsze akcesoria, jak sztućce czy naczynia. Dzięki temu w jednym miejscu możesz znaleźć wszystko, czego potrzebujesz. Często będą to produkty renomowanych marek, które w regularnej sprzedaży są droższe. Jest to więc szansa na zakup sprzętu wysokiej jakości w atrakcyjnej cenie.
Dzięki niskim cenom inwestycja w wyposażenie zakupione na wyprzedaży może Ci się zwrócić znacznie szybciej, niż w przypadku wyboru nowego sprzętu. A w przypadku większych zakupów lub gdy nabywamy kilka produktów, często istnieje też możliwość negocjacji ceny z właścicielem zamykanego lokalu.
Co znajdziesz na wyprzedaży lokalu?
Jeśli chcesz “zapolować” na używany sprzęt gastronomiczny na wyprzedaży, zastanawiasz się pewnie, co można tam znaleźć. Zazwyczaj będzie to sprzęt kuchenny, meble gastronomiczne, naczynia i sztućce oraz różnorodne akcesoria.
Pełna lista? Oto ona: piece, płyty grzewcze, frytkownice, zmywarki, chłodziarki, zamrażarki, maszyny do lodów, stoły, krzesła, lady, szafki, regały, talerze, szklanki, kubki, garnki, patelnie, noże, widelce, łyżki, tace, pojemniki, blendery, miksery oraz sokowirówki.
Zakup na wyprzedaży to doskonała okazja do zaoszczędzenia pieniędzy i wyposażenia swojej kuchni lub baru w wysokiej jakości sprzęt. Jednak przed podjęciem decyzji dokładnie przemyśl swoje potrzeby i sprawdź stan oferowanych produktów.
Przyczyny likwidacji lokali gastronomicznych
Likwidacja lokalu gastronomicznego to niestety dość często spotykane zjawisko. Może mieć ono wiele przyczyn, które postaramy się wyczerpująco omówić.
Przyczyny ekonomiczne
Pierwszym problemem mogą być wysokie koszty prowadzenia działalności. Ceny wynajmu, zakupów produktów, energii, a także płace pracowników mogą znacząco obciążyć budżet lokalu. Kolejna kwestia to niska rentowność. Mała liczba klientów lub zbyt niskie marże na daniach i napojach mogą prowadzić do sytuacji, w której bieżące przychody nie pokrywają ponoszonych przez firmę kosztów. Nie bez wpływu jest też konkurencja ze strony innych lokali gastronomicznych, która może utrudnić zdobycie klientów i utrzymanie stabilnej pozycji na rynku. Ogólna sytuacja gospodarcza, np. inflacja czy spadek dochodów konsumentów, również może negatywnie wpłynąć na sprzedaż. Ostatni czynnik z tej grupy to trudności w uzyskaniu kredytu lub innych form finansowania – mogą one utrudnić pokrycie bieżących wydatków i inwestycje w rozwój lokalu.
Zarządzanie lokalem
Nieodpowiednie planowanie, brak kontroli nad kosztami, złe zarządzanie zespołem pracowników – takie kwestie również mogą prowadzić do problemów finansowych. Na kondycję firmy może mieć też wpływ brak wiedzy i umiejętności w zakresie prowadzenia działalności gastronomicznej, co może prowadzić do podejmowania niewłaściwych decyzji. Problem stanowić też może słaba lokalizacja. Mały ruch pieszych lub samochodów sprawi, że lokal będzie miał mniejsze szanse na sukces. Również niedopasowane menu, które nie odpowiada oczekiwaniom klientów, może zniechęcać ich do odwiedzin. Kolejny problem to zła jakość obsługi, długie oczekiwanie na zamówienie czy nieuprzejmi pracownicy. Wszystko to może skutecznie odstraszyć klientów.
Czynniki zewnętrzne
Czasami problemem są kwestie, których nie dałoby się przewidzieć. Mogą to być zmiany w przepisach prawa, pojawienie się nowych trendów żywieniowych czy też zmiany preferencji konsumentów. Zdarzenia losowe, takie jak pożary, powodzie czy pandemia, także mogą zmusić właściciela do zamknięcia lokalu.
Potencjalne zagrożenia i jak ich uniknąć
Wyprzedaż wyposażenia lokalu gastronomicznego może być kuszącą okazją do zdobycia sprzętu w atrakcyjnych cenach, wiąże się jednak też z pewnym ryzykiem. Jakie potencjalne zagrożenia na Ciebie czyhają?
Stan techniczny urządzeń może budzić zastrzeżenia. Sprzęt gastronomiczny jest często intensywnie użytkowany, co może prowadzić do jego zużycia i awarii. Może on mieć też ukryte wady – nie zawsze łatwo jest ocenić jego stan na pierwszy rzut oka. Wady mogą ujawnić się dopiero po pewnym czasie użytkowania. Może być też tak, że części zamienne do starszych modeli będą trudno dostępne lub drogie.
Kupowany sprzęt może też nie mieć gwarancji. A jeśli był nią jeszcze objęty, może stracić gwarancję producenta. W przypadku awarii może być też trudno znaleźć serwis, który podejmie się naprawy. Sprzęt może też być sprzedawany bez niezbędnych akcesoriów, co utrudni jego użytkowanie, a elementy zestawu mogą być ze sobą niekompatybilne. A jeśli sprzedawca jest nieuczciwy, może zataić istotne informacje o wadach sprzętu.
Jak uniknąć tych zagrożeń?
Jeśli chcesz uniknąć kupienia uszkodzonego sprzętu wyprzedażowego, warto dokonać jego dokładnej inspekcji. Zwróć uwagę na ślady zużycia, rysy, wgniecenia czy przebarwienia i w miarę możliwości przetestuj każdą funkcję urządzenia. Jeśli nie masz wiedzy technicznej, poproś o pomoc fachowca, który się zna na tej tematyce.
Negocjuj warunki sprzedaży. Może to być krótkotrwała gwarancja rozruchowa lub zwrot w przypadku wykrycia ukrytych wad. Sprawdź dokumentację – poproś o instrukcję obsługi, aby upewnić się, że rozumiesz zasady użytkowania urządzenia oraz upewnij się, czy posiada ono niezbędne certyfikaty bezpieczeństwa. Szczegółowa umowa kupna-sprzedaży wraz z dokładnym opisem urządzenia powinna zawierać też informacje o wszelkich uzgodnionych warunkach.
Jak przygotować się do zakupu wyposażenia gastronomicznego
Zakup wyposażenia gastronomicznego na wyprzedaży po likwidacji lokalu może być świetną okazją do zdobycia wysokiej jakości sprzętu w atrakcyjnej cenie, ale może też prowadzić do rozczarowań. Dlatego przed dokonaniem zakupów warto się odpowiednio przygotować.
Zastanów się, jakich urządzeń potrzebujesz. Zrób listę konkretnych sprzętów, które są Ci niezbędne. Pamiętaj o wielkości pomieszczeń, rodzaju oferowanej kuchni oraz o liczbie potraw, które będziesz przygotowywać. Ustal, ile jesteś w stanie wydać na wyposażenie. Pamiętaj, że często trzeba będzie doliczyć koszty transportu i ewentualnych napraw.
Sprawdź reputację sprzedawcy. Jeśli to możliwe, dowiedz się czegoś o lokalu, który jest likwidowany. Zapytaj o powód likwidacji i o stan techniczny sprzętu. Zorientuj się w cenach nowych urządzeń, aby mieć punkt odniesienia. Dzięki temu łatwiej ocenisz, czy oferta na wyprzedaży jest rzeczywiście atrakcyjna. Jeśli masz możliwość, poczytaj opinie innych osób, które kupowały już podobne modele używanego wyposażenia gastronomicznego. Jeśli coś Ci się spodoba i spełnia Twoje wymagania odnośnie stanu technicznego, nie wahaj się negocjować ceny.
Dokładnie obejrzyj urządzenia i zwróć uwagę na wszelkie ślady zużycia, uszkodzenia czy rdzy. Czy wszystko działa? Jeśli jest taka możliwość, uruchom urządzenia i sprawdź, czy wszystko funkcjonuje prawidłowo. Koniecznie zapytaj też sprzedawcę, czy udziela jakiejkolwiek gwarancji na sprzedawany sprzęt. Pamiętaj, że jeśli urządzenia są duże i ciężkie, po zakupie będziesz potrzebować odpowiedniego środka transportu. Dlatego zmierz wszystko i sprawdź, czy zmieści się w Twoim samochodzie, czy też będziesz musiał dodatkowo zapłacić za transport.
Nowe czy używane wyposażenie gastronomii?
Wiesz już, jakie są szanse, a jakie zagrożenia związane z zakupem wyposażenia po likwidacji gastronomii. Wyprzedaż lokalu może pomóc Ci zaoszczędzić znaczne kwoty, czasami możesz jednak trafić też na sprzęt z ukrytymi wadami, który później sprawi Ci dużo kłopotów. Co zrobić w takiej sytuacji?
Przede wszystkim ustal, jakie są Twoje realne potrzeby i możliwości, również w zakresie ewentualnych napraw. Czy umiesz to zrobić samodzielnie, a może masz profesjonalny serwis, który nigdy Cię nie zawiódł?
Wiesz już, które elementy wyposażenia warto kupować na wyprzedaży lokalu gastronomicznego, a w przypadku których lepiej zdecydować się na nowe? Świetnie! W te z pierwszej grupy zaopatrz się po likwidacji gastronomii. Zaś nowe sprzęty możesz kupić w naszym sklepie internetowym pod adresem gastronet24.pl. Zapraszamy do zakupów!