Blog Gastronet24
filiżanki do kawy

Najpopularniejsze rodzaje kaw i sposób ich serwowania

Wybierz z popularnych kaw tę, którą pokochasz najbardziej! Czy wiesz, że jest bardzo wiele rodzajów kawy, jednak główny podział jest jeden? – obejmuje on napoje z ekspresu oraz parzone. Większość z nich przygotowywana jest z wykorzystaniem gorącej wody oraz zmielonych ziaren. Zaparzanie może przebiegać szybko, za pomocą ekspresu ciśnieniowego. Tak właśnie powstaje słynne espresso.

Powstawanie napoju może być też powolne, a kawa parzona jest wtedy dzięki procesowi filtrowania. Możliwości znacznie powiększają się jednak dopiero dzięki dodatkom. Śmietanka, spienione bądź nie spienione mleko, cukier, wanilia, cynamon, syrop, likier i wiele innych opcji… to one sprawiają, że z pozornie zwykłej kawy powstaje mnóstwo dodatkowych odmian i rodzajów.

Pełnego obrazu dopełniają filiżanki i szklanki do kawy, które również mają wpływ na serwowany napój. To z kolei pozwala Ci wybrać najlepszą kawę dla siebie. Intensywną lub łagodną, słodką lub gorzką – czyli dokładnie taką, jakiej Ty chcesz! Zapoznaj się z naszymi informacjami o kawach i wybierz z nich tę, która stanie się Twoją ulubioną.

filiżanka do espresso
Filiżanka do espresso

Rodzaje kaw z ekspresu

Warto zacząć od tej kawy, dzięki której mamy szansę pić wszystkie inne napoje kawowe z ekspresu. Mowa oczywiście o espresso. To na tej bazie powstają inne kawy, które omówimy nieco dalej. Żeby jednak powstała ta baza, potrzeba nam ekspresu, w którym gorąca woda o temperaturze od 90,5 do 96 stopni Celsjusza przepływa pod ciśnieniem 8,5-9,5 bara przez bardzo drobno zmielone ziarna.

Napój ten najczęściej parzy się, korzystając z mieszanki paru gatunków kawy. Skąd wzięła się jego nazwa? Od włoskiego słowa opisującego wyciskanie i tłoczenie (“presso”). Popularne przede wszystkim w krajach południowej Europy, zaczęło zyskiwać uznanie także w innych państwach europejskich oraz Ameryce.

szklanki do kawy
Filiżanka do espresso

Kawę tę podaje się w specjalnej, niewielkiej filiżance którą ogrzewa się przed podaniem. Nie napełnia się jej w całości, lecz jedynie w połowie. Istnieją różne zdania w kwestii dodatków. Jedni piją kawę z cukrem, inni bez, można też wzbogacić ją o wanilię, kakao, wiórki czekoladowe czy cynamon. Jeśli przygotujesz ją w odpowiedni sposób, będzie miała gęstą piankę, zwaną po włosku crema.

To co odróżnia espresso od kaw przelewowych to dość niska zawartość kofeiny. Dzieje się to za sprawą w miarę krótkiego czasu przygotowania. Częstym zwyczajem związanym z tą kawą jest podawanie jej z dodatkowym kieliszkiem wody. Pozwala to przepłukać usta, co z kolei daje większe poczucie głębi smaku.

Cappuccino to chyba najbardziej popularny napój na bazie kawy z ekspresu. Powstaje przez dodanie spienionego mleka lub bitej śmietany, które wzbogaca się o odrobinę kakao lub sypkiej czekolady. Napój swoją nazwę wziął od orzechowego koloru strojów kapucynów.

Proporcje kawy z ekspresu do spienionego mleka wynoszą w nim 25 ml do 125 ml, co w sumie daje 150 mililitrów napoju. Dzięki mleku lub bitej śmietanie powstaje na nim delikatna pianka o grubości od 1 do 2 cm. Do jego podawania służy tu specjalna, uprzednio podgrzana porcelanowa filiżanka.

filiżanka do cappucino
Filiżanka do cappucino

Flat white to kolejna z popularnych kaw, które powstały dzięki ekspresom. Wywodzi się z Nowej Zelandii lub Australii i tam też jest najbardziej popularna. Powstaje przez zalanie 1-2 porcji kawy espresso spienionym, charakteryzującym się jednorodną konsystencją mlekiem. Zazwyczaj podaje się ją albo w kubku, albo w większej filiżance.

Latte macchiato powstaje dzięki delikatnemu dolewaniu bazy z ekspresu po ściance szklanki do gorącego, pokrytego warstwą piany mleka. Powstają w ten sposób warstwy mleka, espresso oraz piany. Poza szklanką o objętości 300 ml kawa wymaga długiej łyżki do mieszania. Częstymi dodatkami smakowymi są tu cynamon, kakao i różnego rodzaju syropy.

Kawę americano zawdzięczamy najprawdopodobniej amerykańskim żołnierzom, którzy stacjonowali we Włoszech w trakcie II wojny światowej. Przyzwyczajeni do słabszego smaku, chcieli rozcieńczać standardową porcję z ekspresu. Kawa americano powstaje poprzez użycie podwójnej lub nawet większej porcji gorącej wody, niż miałoby to miejsce w standardowym przypadku. Co za tym idzie, ilość napoju dochodzić może tu nawet do 470 ml.

Caffe latte, skracana czasami do samego “latte”, powstaje dzięki wlaniu spienionego ciepłego mleka do espresso. Proporcje wynoszą tu 1:1 i w idealnym przypadku dają 1 cm piany w szklance. Podobnie jak w macchiato dodaje się tu długą łyżeczkę, jednak w tym przypadku warstwy napoju są dwie, mleko zaś wlewane jest szybko i dość dokładnie miesza się ono z kawową bazą.

Kawa mocha to bazujący na espresso wariant latte. Poza bazą z ekspresu składa się na nią gorące mleko i czekolada (mleczna lub ciemna; w niestandardowym wariancie zaś biała). To, co odróżnia “mokkę” od innych wariantów to brak piany. Standardowo dodaje się do niej bitą śmietanę i kakao albo cynamon. Mocha powstaje poprzez wlanie espresso do wysokiej szklanki. W drugiej kolejności dodaje się czekoladę. Po wymieszaniu tych składników do szklanki dolewa się też gorące mleko.

Ciekawą wariację podstawowego przepisu na kawę z ekspresu stanowi ristretto. W tym przypadku napój przygotowywany jest w podobny do espresso sposób, jednak z użyciem zaledwie 15 mililitrów wody. Uzyskujemy dzięki temu znacznie mocniejszy napój w mniejszej objętości płynu. Odwrotność tego przepisu stanowi z kolei lungo. Tutaj objętość jest znacznie większa od podstawowej wersji, wynosząc od 50 do 60 ml. W tym zestawieniu pojawić się musi jeszcze doppio kawa która jest niczym innym, niż dwiema porcjami espresso, które podaje się w pojedynczej, większej filiżance.

Na deser zostawiliśmy irish coffee, czyli kawę po irlandzku. Zazwyczaj przygotowywana jest ona na bazie espresso, jednak nie jest to konieczne. Poza podstawowym składnikiem dodaje się do niej również brązowy cukier, bitą śmietanę i irlandzką whiskey. Do podawania wykorzystuje się specjalne szklanki wyposażone w nóżkę. Na ich dno nalewa się kawę, do której dodaje się miarkę podgrzanego wcześniej alkoholu. W następnej kolejności dodaje się małą ilość cukru, a później także ubitą śmietanę.

Właściwe podanie, czyli filiżanki do kawy

Czy warto zatem inwestować w odpowiednią kawę i naczynia do jej serwowania? Naszym zdaniem z pewnością tak. To bogactwo kaw powstało też w tym celu, byś mógł sprawdzić nie tylko podstawowe, serwowane praktycznie w każdej kawiarni warianty, ale i inne opcje. Nawet jeśli dzięki eksperymentom nie porzucisz swojej ulubionej wersji kawy, to z pewnością przekonasz się że istnieją też inne napoje kawowe, które są warte Twojej uwagi.

A może spopularyzujesz jeden z nich wśród swoich znajomych lub w Twojej kawiarni? Mamy nadzieję, że tak, do czego szczerze Cię zachęcamy. Sprawdź, co możesz stworzyć z wykorzystaniem tych nowych smaków. A jeśli okaże się, że któryś z nich wymagać będzie odpowiednich akcesoriów do podawania, wybierz je ze sklepu GastroNet24.pl – zapraszamy!