Najlepsze patelnie do Twojego lokalu
Najpopularniejsze rodzaje patelni gastronomicznych
Z jednej strony mówi się, że złej baletnicy przeszkadza nawet rąbek u spódnicy z drugiej jednak bez profesjonalnego sprzętu często trudno jest osiągnąć oczekiwane przez nas rezultaty. Problem ten dotyczy oczywiście nie tylko baletu, ale też kuchni. Marny sprzęt potrafi zepsuć pracę nawet najlepszego kucharza, podczas gdy dobra patelnia sprawi, że potrawy przygotowuje się znacznie łatwiej. Pierwszym znanym chyba praktycznie każdemu przykładem jest smażenie naleśników.
W przypadku sprzętu słabej jakości placki przywierają i przypalają się. Trudności te potrafią skutecznie zniechęcić do dalszego smażenia. Najlepsze patelnie do naleśników mogą zaś sprawić, że nawet przeciętny kucharz z łatwością przygotuje te pyszne przekąski. Dlatego właśnie warto zwrócić uwagę na akcesoria lepszej jakości. Czasami bowiem kilka czy kilkadziesiąt złotych zaoszczędzonych na podstawowych sprzętach kuchennych może sprawić, że proces przygotowania posiłków przestanie być przyjemnością, a stanie się codzienną walką z wadliwymi akcesoriami.
Najpopularniejsze rodzaje patelni to takie, które sprawdzą się w dużej ilości zastosowań. Są oczywiście na rynku również sprzęty o specjalnym przeznaczeniu. Służą one często do przygotowywania potraw regionalnych albo do korzystania ze specjalnych technik smażenia.
I choć jest to ciekawa nisza, raczej wątpliwe by akcesoria te szybko stały się jednymi z popularniejszych modeli na rynku. Oczywiście, z czasem ich popularność może się znacznie zwiększyć. Dzieje się tak głównie wtedy, gdy pojawia się nowa moda. Nagle stają się popularne diety śródziemnomorskie albo te pochodzące z Dalekiego Wschodu. Czasami okazuje się, że dużą popularność zdobywa dieta która ma lepsze właściwości zdrowotne. Za taką nową modą często idą też sprzęty, które pomagają ją realizować.
Jaką patelnię wybrać i kupić?
Jak dowiecie się z naszych zestawień, wiele zależy tu od specyfiki sprzętu. Musi być on dostosowany do zadań, które będzie realizował w Twojej kuchni. Jeśli preferujemy w naszej ofercie dietę o niewielkiej ilości tłuszczów nie kupimy przecież akcesoriów, które wymagają ich do smażenia potraw. Dlatego przed wyborem należy zastanowić się, do czego konkretnie dany sprzęt ma nam służyć.
Określenie najlepsza patelnia może mieć bowiem zupełnie inne znaczenie w różnych lokalach gastronomicznych. Zupełnie co innego będzie znaczyło w tradycyjnym barze mlecznym, restauracji z daniami kuchni śródziemnomorskiej, barze serwującym potrawy chińskie czy też w bistro, w którym stołują się miłośnicy zdrowej diety. W związku z tym należy najpierw wiedzieć, jakie konkretnie zadania postawimy przed danymi akcesoriami, a przede wszystkim – przed obsługującymi je kucharzami. To bowiem od ich umiejętności wykorzystania danych sprzętów będzie zależał sukces Twojej restauracji.
Wszyscy znamy typowe modele, które goszczą w naszych domach. Kiedyś najczęściej były to standardowe patelnie stalowe. Niestety, w miarę upływu czasu przypalały się one i pozostawały na nich ślady uprzednio przygotowywanych potraw. Takie modele są też dość ciężkie. Jeśli jednak preferujesz smażenie na głębszym tłuszczu i posiadasz odpowiednią zmywarkę do sprzętów kuchennych, pozostałości smażonych dań nie będą dla Ciebie problemem.
A może teflon albo aluminium?
Znaczącym usprawnieniem, jeżeli chodzi o przypalanie się potraw jest sprzęt również wykonany ze stali, ale teflonowany. Pozwala to smażyć potrawy z małą ilością tłuszczu albo nawet bez niego. Być może jednak szukasz czegoś znacznie lżejszego. W tym przypadku doskonale sprawdzą się akcesoria wykonane z aluminium, wyposażone w powłokę nieprzywierającą. Te kilka wymienionych właśnie opcji to standardowe modele.
A co z daniami regionalnymi? Obecnie żyjemy w globalnej wiosce, jednak przez dużą część istnienia ludzkości tak nie było. Dlatego w wielu miejscach powstały specjalne naczynia, dostosowane do specyfiki lokalnej kuchni. Doskonałym przykładem może tu być śródziemnomorska patelnia do paelli. Niektóre z modeli przeznaczonych do przygotowania tej potrawy są nawet dzielone na trzy części, by jeszcze lepiej spełniać swoją funkcję.
Teflonowanie powierzchni to stosunkowo nowy wynalazek, dlatego sprzęty takie często zabezpieczane są za pomocą innych technologii, na przykład emalii. Paella przybyła do nas znad Morza Śródziemnego, jednak to nie koniec naszych wypraw kulinarnych. Doskonałym przykładem patelni, które przybyły do nas z daleka jest coraz bardziej popularny w Polsce wok. Ten chiński wynalazek doskonale sprawdza się przy przygotowywaniu dań kuchni Państwa Środka. Jeśli weźmiemy pod uwagę, jakich technologii używa się do ogrzewania naczyń, możemy znaleźć też sprzęty dostosowane do konkretnych rozwiązań. Mogą być to więc modele, które przeznaczono do pracy z kuchenkami indukcyjnymi, gazowymi bądź elektrycznymi.
Ranking patelni w GastroNet24
Nasz sklep internetowy to tysiące produktów z branży gastronomicznej. Znajdziesz tu zarówno niewielkie akcesoria do kuchni, jak też duże maszyny, również te do zastosowania w przemyśle związanym z obróbką żywności. Gastronomię znamy od podszewki, dlatego możemy z łatwością wybrać dobre patelnie do zastosowania w Twojej kuchni. I to niezależnie od tego, czy jest to kuchnia małego bistro, dużej restauracji czy też ta w Twoim domu. Łatwo jest się domyślić, że firma cateringowa lub restauracja obsługująca dużą ilość gości potrzebuje akcesoriów o większej powierzchni smażenia.
Tam z kolei, gdzie każde danie przygotowywane jest oddzielnie lepiej sprawdzą się mniejsze sprzęty. Ważnym czynnikiem który należy brać pod uwagę podczas zakupów jest powłoka nieprzywierająca. Dzięki niej można przygotowywać potrawy na bardzo niewielkiej ilości lub w ogóle bez zastosowania tłuszczów. Ma to szczególne znaczenie przy stosowaniu zdrowszych, mniej tradycyjnych diet oraz w niektórych schorzeniach układu pokarmowego. Przygotowany przez nas ranking uwzględnia również te przypadki.
Nasz ranking patelni
- Najlepsza stalowa (Hendi)
- Najlepsza teflonowana (Hendi)
- Najlepszy Wok (Hendi)
- Najlepsza do indukcji (Stalgast)
Nie chcemy zasypywać Was dziesiątkami modeli, dlatego wybraliśmy kilka produktów, które naszym zdaniem są najlepsze w swoich kategoriach. Jaka patelnia najlepsza okaże się wśród produktów stalowych? Oczywiście będzie to popularna marka Hendi ze sprzętem o średnicy 28 centymetrów. Nic dziwnego, produkt bowiem jest niezwykle uniwersalny – wykonany ze stali kwasoodpornej, o wielowarstwowym dnie typu “sandwich”.
Dno tego typu złożone jest z dwóch warstw stali nierdzewnej, pomiędzy którymi umieszczono warstwę aluminium. Sprzęt bierze ze stali swoją trwałość i właściwości magnetyczne, zaś od aluminium doskonałe rozprowadzanie ciepła. Dno to uformowano w technologii IMPACT BONDING. Oznacza to, że tworzące je warstwy są idealnie połączone, co gwarantuje Ci zarówno odporność na korozję, jak też optymalne przewodzenie ciepła do smażonych potraw. Patelnię charakteryzuje też satynowana powierzchnia zewnętrzna z polerowanym rantem, co nadaje jej elegancki wygląd. Niewypełniony i nienagrzewający się uchwyt wykonano ze stali nierdzewnej i wielopunktowo przytwierdzono go do powierzchni naczynia.
Teflon w Twojej kuchni
Sprzęty z powłoką teflonową kiedyś były nowością na rynku, dzisiaj zaś są powszechnie wykorzystywanym standardem. Następny produkt należy właśnie do tej kategorii i również sygnowany jest logo tego samego producenta. Tu również średnica wynosi 28 centymetrów. Naczynie wykonano z masywnej stali nierdzewnej o najwyższej jakości.
Podobnie jak w poprzednim przypadku, powierzchnia zewnętrzna jest satynowana i również posiada polerowany rant. Inne zalety tego modelu również są identyczne – wykonanie ze stali kwasoodpornej, wielopunktowo przymocowane, nienagrzewające się uchwyty. Ale jest też coś jeszcze… teflonowanie, bo o nim mowa, pozwala znacznie zmniejszyć spożycie smażonego tłuszczu. W tym przypadku zrealizowano je za pomocą powłoki Platinium Plus.
A może wok?
Dlaczego na naszej liście umieściliśmy wok? Wydawać by się mogło, że nie należy do naszej kultury i nie znajdzie swojego miejsca nad Wisłą, a jednak woki zdobywają u nas coraz większą popularność. Pozwalają na taką obróbkę termiczną, która nie jest możliwa przy tradycyjnych sprzętach. Można do nich również nabyć odpowiednie nakładki na palniki kuchenek, a część kuchni indukcyjnych występuje nawet ze specjalnym, przystosowanym do nich wgłębieniem.
Nasza propozycja od marki Hendi ma aż 36 centymetrów średnicy i ją również wykonano z materiałów nierdzewnych. Składa się z trzech warstw: dwóch stalowych oraz aluminiowej. Tu także zadbano o możliwość pracy na wszystkich kuchniach oraz o to, by wok można było myć w zmywarce. Dodatkowym atutem jest płaskie dno, które zapewnia większą stabilność naczynia.
Pracujesz na indukcji?
Ostatni produkt nosi logo Stalgast i przeznaczono go do pracy na indukcji. Średnica wynosi 28 centymetrów, zaś powierzchnię pokryto tytanem, który chwali sobie wielu klientów. Rączkę wykonano ze stali nierdzewnej, zaś reszta wyprodukowana jest z aluminium. Tu również mycie w zmywarce nie nastręczy Ci problemów. Dno naczynia ma grubość 5 milimetrów.