Blog Gastronet24
jaka kuchenka indukcyjna najlepsza

Jak działa kuchenka indukcyjna? Wady i zalety kuchni indukcyjnej

Kuchenka indukcyjna to nowoczesny rodzaj tradycyjnej kuchenki umożliwiający szybkie i wydajne przygotowanie potraw przy zachowaniu sporych oszczędności. Odpowiednio dobrane urządzenie jest bardzo ważnym elementem niezbędnym w efektywnej działalności firmy gastronomicznej.

Zasady działania kuchenki indukcyjnej

Działanie kuchenki indukcyjnej związane jest z procesem indukcji, w którym do wytworzenia energii wykorzystywane są fale elektromagnetyczne. Co to jest kuchenka indukcyjna? Każde takie urządzenie zbudowane jest ze zwojów drutu miedzianego, które tworzą specjalne spirale pod blatem roboczym. Po uruchomieniu kuchenki przepływa przez nie prąd elektryczny i wytwarza się szybkozmienne pole magnetyczne.

Aby płyta mogła się nagrzać, niezbędne jest wykorzystanie odpowiednich garnków, które powodują indukowanie prądów wirowych. Przenikający strumień pola magnetycznego powoduje prąd wirowy, który na początku powoduje wydzielanie ciepła na dnie garnka, a następnie nagrzewa się całe naczynie. Odpowiadając w skrócie na pytanie, jak działa kuchenka indukcyjna, powinieneś wiedzieć, że wykorzystuje ona wspomniane wcześniej zjawisko indukcji i dzięki temu dochodzi do bardzo szybkiego nagrzewania naczyń i sprawnego przygotowywania potraw.

W odróżnieniu od innych kuchenek płyta indukcyjna w całości wykorzystuje generowane ciepło, nie powodując żadnych jego strat. Kuchenka indukcyjna jakie garnki można stosować? Ważny jest odpowiedni surowiec, z jakiego są wykonane, czyli stal albo żeliwo oraz kształt dna, powinno być ono zupełnie płaskie.

jaką kuchenkę indukcyjną wybrać

Ile prądu zużywa kuchenka indukcyjna?

Nowoczesne kuchenki indukcyjne są energooszczędne i bezpieczne dla zdrowia. Pole magnetyczne, które jest wytwarzane, ma niską częstotliwość, jest to około 25 kHz, działa ono jedynie na wysokości 2 cm nad powierzchnią blatu. Pobór energii elektrycznej zależy od rodzaju danego urządzenia, wynosi on od 4 do 7 kWh. Zakładając, że kuchenka indukcyjna ma moc 700 W, nie znaczy to, że każde gotowanie opiera się o pobór takiej mocy prądu.

Gotując na dwóch polach kuchenki w tym samym czasie, można założyć, że jej moc wynosi około 400W. Zastanawiając się, ile prądu zużywa kuchenka indukcyjna, można założyć, że gotując przez dwie godziny jednocześnie, zużycie prądu wyniesie około 0,8 kWh ponieważ 400 W to 1000 – 0,4 kW, a więc 0,4 kW x 2 h wynosi 0,8 kWh. W ciągu jednego miesiąca codziennego gotowania na kuchence indukcyjnej pobiera ona około 24 kWh prądu elektrycznego.

Gotowanie na kuchence indukcyjnej jest o wiele bezpieczniejsze niż np. na kuchni gazowej, ale w przypadku, kiedy do gotowania wykorzystywane są niewłaściwe garnki, proces zamiany energii elektrycznej w cieplną nie zachodzi odpowiednio i może wówczas dojść do większego poboru prądu.

jak działa kuchenka indukcyjna

Ile kosztuje dobra kuchnia indukcyjna?

Cena kuchenki indukcyjnej uzależniona jest od modelu, wielkości i innych parametrów. Niewielkie urządzenie, np. kuchnia indukcyjna dwupalnikowa wolnostojąca, która jest wykorzystywana jako element pomocniczy w lokalu albo służyć do sporadycznego przygotowywania posiłków w mieszkaniu, kosztuje o wiele mniej niż kuchnia indukcyjna czteropalnikowa przeznaczona do częstego gotowania. To, ile kosztuje kuchenka indukcyjna, zależy od wielu czynników, np.:

  • Przykładowo kuchnia elektryczna indukcyjna RM Gastro może generować wiele korzyści dla Twojego lokalu. Gwarantuje o 60% mniejsze zużycie energii, szybkogrzejne płyty, a także możliwość zestawiania z różnymi typami podstawy, otwartą lub szafkową.
  • Niewielka elegancka kuchenka indukcyjna 3500 Display Line Hendi zaopatrzona jest w powierzchnię wykonaną ze szkła ceramicznego i zaprojektowana jest w taki sposób, aby można było na niej gotować w obecności klientów.

Dobrej jakości kuchnia indukcyjna to koszt kilkudziesięciu tysięcy złotych, ale jest ona zaprojektowana do intensywnej i oszczędnej eksploatacji. Koszt niewielkiej kuchenki indukcyjnej wynosi kilkaset złotych.

Jaką kuchenkę indukcyjną wybrać?

Kuchenki indukcyjne mimo, ze bazują na o wiele bardziej skomplikowanych technologiach niż zwykłe kuchenki gazowe i elektryczne, są wyjątkowo proste w obsłudze. Dokonując wyboru, jaka kuchenka indukcyjna najlepsza jest do kuchni restauracyjnej, powinieneś zwrócić uwagę na specyfikę gotowania:

  • modele przenośne sprawdzą się w przypadku food trucków i niewielkich barów oraz firm cateringowych,
  • duże kuchnie indukcyjne z kilkoma polami grzewczymi przeznaczone są do stacjonarnych lokali.

Zastanawiając się, jaką kuchenkę indukcyjną wybrać, powinieneś wiedzieć, że nie należy wybierać modeli o najmniejszej mocy, powodują one dłuższy czas gotowania, co w konsekwencji wpływa na większy pobór prądu.

ile kosztuje kuchenka indukcyjna

Główne wady i zalety kuchenek indukcyjnych

Kuchenka indukcyjna wady i zalety:

  • Do zalet trzeba zaliczyć łatwe i wygodne czyszczenie, szybki czas przygotowywania potraw, niskie zużycie energii oraz bezpieczeństwo zastosowania. Nagrzewają się jedynie garnki, wobec tego jest dużo mniejsze niebezpieczeństwo, że osoby pracujące w kuchni ulegną poparzeniu.
  • Jeśli chodzi o wady, to mogą być droższe w momencie zakupu niż kuchenki z zasilaniem gazowym, poza tym, w przypadku awarii sieci elektrycznej nie ma możliwości skorzystania z urządzenia.