- -5%
powered by
GARNKI
Podkategorie
Lista podkategorii
Filtry
Stalowe, żeliwne i emaliowane garnki oraz pokrywki
Zapoznaj się z naszą ofertą garnków i pokrywek, wykorzystywanych w gastronomii:
- Garnki o pojemności od kilku do blisko stu litrów
- Sprzęty dostępne w różnorodnej kolorystyce
- Garnki wyposażone w pokrywkę lub bez niej
- Pokrywki stalowe, szklane i żeliwne
Nasza oferta to wyjątkowo szeroka gama zarówno garnków, jak i pasujących do nich pokrywek. Wykonane są z wytrzymałej stali nierdzewnej, żeliwa lub też są emaliowane, zaś w przypadku pokrywek występują również w wersjach szklanych. Możliwe jest wybranie żeliwnych garnków w różnorodnych kolorach i dobranie do nich pokrywek - dopasowanych lub kontrastowych. W zależności od wybranej pojemności, dostępne w naszej ofercie garnki pozwalają na gotowanie jednocześnie zaledwie kilku, jak i prawie stu litrów potraw. Zapraszamy do poznania pełnej oferty garnków i pokrywek dostępnych w naszym sklepie internetowym oraz do zakupów.
Rodzaje garnków
Zapotrzebowanie na rodzaje garnków może się znacząco różnić pomiędzy firmami gastronomicznymi różnego rodzaju i wielkości. Producenci tych sprzętów kuchennych doskonale o tym wiedzą i dlatego oferują swoim klientom garnki o dość zróżnicowanych parametrach. Głównym podziałem może być tu rozdzielenie ich ze względu na materiał wykonania - na garnki wykonane z żeliwa oraz te ze stali nierdzewnej, a także garnki emaliowane.
Innym, równie ważnym parametrem, jest wielkość garnka, która bezpośrednio przekłada się na jego pojemność. W związku z tym, że większość kuchni gastronomicznych posiada dość standardowe wymiary, zwiększenie lub zmniejszenie pojemności garnka tylko w ograniczonym zakresie może odbywać się poprzez zmianę jego średnicy. Łatwo można jednak zmienić ten parametr w garnkach o różnej wysokości. Dlatego właśnie w sprzedaży oferowane są zarówno garnki o standardowej wysokości, jak i naczynia wysokie oraz niskie. Pozwala to osiągać garnkom pojemności od zaledwie kilku do blisko stu litrów.
Garnki ze stali nierdzewnej
Stal nierdzewna jest materiałem, który bardzo często znajduje zastosowanie w przemyśle gastronomicznym – nic więc dziwnego, że jest ona też jednym z podstawowych materiałów do produkcji garnków. Możemy mieć pewność, że nie wpłynie ona ani na smak, ani na właściwości chemiczne potraw. Świadomość ta nie pozostaje bez znaczenia w czasach, w których ciągle dowiadujemy się o toksycznych właściwościach różnorodnych materiałów, które wcześniej wydawały się całkowicie bezpieczne. Stal nierdzewna nie ulega korozji, a niektóre jej rodzaje są również odporne na bardziej agresywne środowisko kwasowe. W takich garnkach bez problemu przygotujesz kwaśne potrawy, również te, które zawierają w sobie ocet bądź kiszoną kapustę.
Garnki ze stali nierdzewnej dają możliwość łatwego czyszczenia, a nawet sterylizacji. Są też trwałe, a dzięki dużej zawartości chromu w stali - bardzo odporne na działanie wysokiej temperatury. W związku z dużą popularnością tego rozwiązania producenci garnków dają możliwość ich zakupu zarówno z wyposażeniem w pokrywki, jak i bez nich, a także jako kompletne zestawy, składające się z wielu garnków o różnych pojemnościach. Garnki trójwarstwowe posiadają rdzeń aluminiowy, który umieszczony jest pomiędzy dwiema warstwami stali nierdzewnej. Dzięki temu dno oraz ściany garnka nagrzewają się równomiernie.
Garnki żeliwne i emaliowane
Garnki wykonywane są nie tylko ze stali nierdzewnej, ale mogą być również emaliowane lub odlane z żeliwa. Stanowi ono stop żelaza z niewielką, mieszczącą się w przedziale pomiędzy 2 a 4,5 % ilością węgla. Żeliwo cechuje wysoki stopień odporności na korozję. Dlatego zarówno emalia, jak i żeliwo świetnie sprawdzają się w zastosowaniu na potrzeby garnków.
Emaliowane garnki żeliwne mogą występować w wielu różnorodnych kolorach. Z jednej strony łatwo więc będzie Ci zapamiętać, jaka potrawa znajduje się w którym z Twoich garnków. Z drugiej zaś – możliwość dobrania kolorów tych naczyń kuchennych do wystroju reszty lokalu gastronomicznego może mieć dla Ciebie znaczenie. Może to być ważne szczególnie wtedy, kiedy posiadasz otwartą kuchnię i cały proces gotowania jest oglądany przez gości Twojego lokalu gastronomicznego. Garnki takie dostępne są w kolorach czerwonym, pomarańczowym, zielonym, niebieskim, szarym oraz czarnym, przy czym czerń oferowana jest w wariancie matowym i błyszczącym.
Pokrywki stalowe, żeliwne i szklane
Pokrywki garnków często sprzedawane są jako komplet, jednak w niektórych przypadkach możliwe jest oddzielne nabycie obu tych elementów, przy czym pokrywki wykonane mogą być ze stali nierdzewnej, żeliwa lub szkła. Możliwość oddzielnego kupna może mieć szczególne znaczenie w przypadku, gdy któraś część takiego zestawu ulegnie zniszczeniu lub zagubieniu. Łatwo wtedy skompletować garnek z pokrywką bez konieczności nabywania obu elementów.
Drugim przypadkiem może być możliwość kompletowania zestawów w specyficznych kombinacjach kolorystycznych, co może dawać ciekawy efekt wizualny w przypadku kuchni, w których gotowanie odbywa się na widoku gości. Niektóre z oddzielnie sprzedawanych pokrywek i garnków występują w kilku różnorodnych kolorach, co pozwala tworzyć kombinacje barw – stonowane, wyraziste albo mocno kontrastowe.
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
- -5%
Podkategorie
Lista podkategorii